<< Click to Display Table of Contents >> شما اینجایید : نرم افزار دارائی های ثابت > اطلاعات پایه > سیستم اموال و دارایی ثابتجدول استهلاک |
در این فرم جدول استهلاک موضوع ماده 151 قانون مالیاتهای مستقیم نشان داده می شود. در اینجا انواع دارایی در قالب چهل گروه به همراه روش محاسبه استهلاک و نرخ استهلاک هر یک تعریف شده است. استهلاک به مفهوم کاهش ارزش یک دارایی ثابت بر اثر عواملی نظیر گذر زمان، فرسایش ناشی از کار، تغییر تکنولوژی و .. می باشد. در حسابداری دارایی ثابت، استهلاک از طریق سرشکن کردن و تخصیص ارزش ثبت شده دارایی به طریقی معقول ( و پذیرفته شده) و منظم به دوره های استفاده از آن اندازه گیری و ثبت می شود.
دسترسی به این فرم از طریق بخش "اطلاعات پایه" سیستم دارایی ثابت امکان پذیر است.
پیش از تعریف طبقات دارایی باید دسته های استهلاکی را در این فرم تعریف کنید تا روش محاسبه استهلاک هر دسته مشخص شود. روشهای متعارف محاسبه استهلاک داراییهای ثابت سه روش مستقیم به سال، نزولی به درصد و مجموع سنوات می باشند که در ادامه توضیح داده خواهند شد. به طور پیش فرض کلیه دسته های استهلاکی مطابق با قانون مالیات های مستقیم در این فرم تعریف شده اند، ولی با توجه به دارایی های هر شرکت در صورت لزوم می توانید مواردی را به جدول استهلاک اضافه نمایید.
اجزای فرم
برای افزودن به جدول استهلاک روی دکمه جدیدی کلید کنید یا با استفاده از کلید میانبر Alt+N یک رکورد جدید ایجاد نمایید.
زیرمجموعه
در صورتیکه در نظر دارید رکورد جدید را به صورت درختواره یا در زیرمجموعه یک رکورد از جدول تعریف کنید، نشانگر را روی ردیف مورد نظر قرار داده و پس از فعال کردن فرم با دکمه جدید، چک باکس زیرمجموعه را تیک کنید تا رکورد جدید در زیرمجموعه ردیفی که نشانگر روی آن قرار دارد، ایجاد شود. تعریف رکوردهای زیرمجموعه مشابه با رکوردهای سطح اول بوده و تنها در آن باید چک باکس زیرمجموعه تیک خورده باشد. از طرفی روش محاسبه و نرخ استهلاک تنها برای رکوردهای آخرین سطح تعریف می شود.
کد
سیستم به طور پیش فرض یک رقم بالاتر از آخرین کد تعلق گرفته به رکورد هر سطح را در این فیلد نمایش می دهد که قابل تغییر توسط کاربر است. توجه کنید که در این جدول کد سطوح اول یک رقمی بوده و کد سطح دوم سه رقمی است به طوریکه رقم اول آن کد سطح بالاسری (سطح اول) آن می باشد.
عنوان
در این فیلد نام دسته استهلاکی را درج کنید.
روش استهلاک
با زدن کلید Enter در این فیلد لیست روش های محاسبه استهلاک را باز کرده و برای هر دسته استهلاکی روش محاسبه را انتخاب نمایید. لیست انواع روش های استهلاک در فرم پارامترها تعریف شده است.
بدون استهلاک : برای دارایی هایی مثل زمین که نرخ استهلاک آن ها صفر است و استهلاک پذیر نمی باشند، دسته ای با عنوان بدون استهلاک ایجاد کرده و این روش را انتخاب کنید.
روش مستقیم به سال: در این روش هر دارایی طی سنوات مشخصی به میزان ثابت در هر سال مستهلک می شود. مثلا دارایی به ارزش A ریال به صورت مستقیم به سال با نرخ 10% هر سال معادل 10% از ارزش اولیه آن (A) مستهلک می شود.
روش نزولی به درصد: در این روش دارایی برای هر سال به میزان درصد مشخصی از ارزش دفتری خود مستهلک می شود. به طور مثال دارایی با نرخ 10% هر سال معادل 10% از ارزش دفتری آن (ارزش اولیه منهای استهلاک محاسبه شده برای سال های قبل) مستهلک می شود. در این روش محاسبه استهلاک تا زمانی ادامه می یابد که ارزش دارایی صفر شود.
روش مجموع سنوات: در این روش مجموع سنوات عمر مفید دارایی را محاسبه کرده و برای سال اول نسبت عمر مفید به مجموع سنوات (بیشترین نرخ) را برای استهلاک در نظر می گیرند و برای سنوات آتی نسبت عمر مفید باقیمانده به مجموع سنوات ملاک محاسبه قرار می گیرد. به گونه ای که در سال اول بیشترین رقم استهلاک برای دارایی محاسبه و در سالهای بعد به نسبت ارقام کمتری محاسبه می شود. به طور مثال اگر عمر مفید دارایی 5 سال باشد و بهای تمام شده دارایی برابر A ریال باشد. برای سال اول (5/15)*A برای سال دوم (4/15)*A و ... استهلاک محاسبه می شود که 15 برابر مجموع سنوت 1+2+3+4+5 است.
وفق ماده 151 قانون مالیاتهای مستقیم تنها روش مستقیم به سال و نزولی به درصد پذیرفته شده است لذا از روش سوم استفاده نمی شود.
استهلاک ناشی از کاهش منابع طبیعی به دلیل بهره برداری را (Depletion) و کاهش ارزش دارایی های نامشهود و یا بازپرداخت تدریجی وام را (Amortization) می نامند که در فرهنگ مالی فارسی به همه موارد استهلاک گفته می شود.
ارزش دفتری دارایی برابر بهای تمام شده دارایی منهای استهلاک انباشته دارایی است.
بهای تمام شده دارایی برابر بهای تمام شده تاریخی منهای ارزش اسقاط دارایی (Salvage Value) است.
استهلاک محاسبه شده برای اقلام دارایی به حساب سود و زیان دوره بسته می شود.
نرخ استهلاک
پس از انتخاب روش محاسبه استهلاک، در این فیلد نرخ استهلاک را به صورت عدد صحیح یا اعشاری وارد کنید.
توضیحات
در صورت نیاز به درج برخی ملاحظات درباره دسته استهلاکی می توانید از این فیلد استفاده نمایید.
پس از تکمیل اطلاعات، با کلیک بر کلید یا کلید میانبر Alt+C دسته استهلاکی جدید را ثبت کنید.
در صورت نیاز به اصلاح یا تغییر اطلاعات هر یک از دسته های استهلاکی نشانگر را روی رکورد آن قرار داده و روی دکمه ویرایش کلیک کنید یا از کلید میانبر Alt+M استفاده نمایید.
عموماً امکان حذف دسته های استهلاکی وجود ندارد و تنها می توانید به این لیست بیافزایید.